1900

Två världskrig utspelades under detta århundrade, som ligger så tätt inpå oss. Men 1900-talet handlar förstås om så mycket mer än om krig. Här berättar vi i korta drag om en del av de skeenden som präglat Skåne.

Läs mer

Berättelser

 • 722_listing

  Anders Andersson Lindström

  En grym berättelse som tar avstamp i ett misstänkt hustrumord på 1900-talet. Berättelsen utspelar sig i Vanneberga.

  Läs berättelsen

 • 723_listing

  Anton Nilsson

  En berättelse som på nära håll skildrar en personlig politisk kamp och belyser de starka strömningarna kring ungsocialisterna och arbetarrörelsen kring sekelskiftet. Berättelsen utspelar sig i Malmö. Anton Nilsson är född i Norra Sandby.

  Läs berättelsen

 • 718_listing

  Bosse Ballong

  Berättelsen ger en bekantskap med mångsysslaren och ballongflygaren Bosse “Ballong” Andersson. Den utspelar sig under 1900-talets andra hälft i Billinge.

  Läs berättelsen

 • 1250_listing

  Britta Magnusson

  Britta Magnusson arbetade i 30 år på Malmö Strumpfabrik. När barnen var små jobbade hon mellan kl 17 och 22 – det vill säga, hon gick till jobbet när hennes man kommit hem från sitt jobb på Kockums.

  Läs berättelsen

 • 731_listing

  Ellen Nilsson

  Genom Ellen Nilssons berättelse får vi en inblick i hur livet under början av 1900-talet kunder vara. Skolgång, statarsystem och fackföreningar är något av det som nämns i texten. Ellen föddes och växte upp i Sireköpinge och bodde som vuxen i Billeberga.

  Läs berättelsenMedia

 • 588_public_movie_listing

  Valfilm

  Den här valfilmen, (d.v.s. propaganda inför ett val), visar tungt slit i hamnen, vid husbygge och vägbygge. Videosekvens: 34 s (med ljud) © Stadsarkivet Malmö

  Se film